Oprichting Van Raak Handelsonderneming N.V. te Tilburg

Oprichting Van Raak Handelsonderneming N.V. te Tilburg
11 okt 1968

Groei in de jaren ’60, de oorsprong

Door groei worden in de zestiger jaren verschillende percelen aan de Piushaven in Tilburg aangekocht door de familie Van Raak. Zo ook het perceel van Schraven Eijsbouts, een veevoederfabriek die ter ziele was gegaan. Hiervan wordt de rechtsvorm NV inclusief een fiscaal verrekenbaar verlies overgenomen.

Oprichting van de NV

Op vrijdag 11 oktober 1968 bekrachtigt notaris Mr. E.A.J.E.M. van Spaendonck te Tilburg de oprichting van Van Raak Handelsonderneming N.V. De heer P.J.A. van Raak, gevestigd aan de Goirleseweg 70 te Tilburg, is de eigenaar. In die tijd bestaat de rechtsvorm BV nog niet.

Zwaar werk en lange dagen voor junioren Jan, Ad en Frans

Bij de oprichting van Van Raak Handelsonderneming NV besluiten de Van Raak senioren dat deze onderneming voor de junioren bestemd is. Gewapend met overall, kistjes (hoge schonen) en handschoenen kunnen de neven Jan junior, Ad en Frans aan de slag.  Aangezien de senioren niet zuinig waren voor zichzelf, worden de junioren ook niet gespaard. Zwaar werk en lange dagen – altijd in weer en wind – zijn hun lot.

Inkoop en verkoop van bruikbaar ijzer

Bedoeling is dat deze NV zich bezig houdt met de inkoop en verkoop van bruikbaar ijzer. De inkoop bestaat uit gebruikte balken en profielen. Daarnaast vormen artikel uit de textielindustrie een voorname bron. In die tijd sluiten veel textielfabrieken in Tilburg en omgeving hun deuren vanwege de verplaatsing naar lage lonen landen. Uit ketels snijden de neven elektromotoren, vertragingskasten, assen, pully’s, dikwandige buizen, tandwielen en stoombuizen gesneden. Een staaltje van hergebruik avant la lettre.

Delen met uw netwerk:

 

Comments are closed.