Studenten TU Delft bouwen innovatieve hyperloop baan met ons staal en winnen 1e prijs!

Studenten TU Delft bouwen innovatieve hyperloop baan met ons staal en winnen 1e prijs!
22 jul 2022

Baanbrekend hyperloop ontwerp: 1e prijs in wereldwijde competitie!

Tijdens de ‘European Hyperloop Week’ van 18 tot en met 24 juli 2022 heeft team Delft Hyperloop de 1e prijs gewonnen voor het beste hyperloop prototype. In totaal hebben 16 studententeams van over de hele wereld gestreden voor het beste hyperloop ontwerp. Delft Hyperloop, het 38-koppig studententeam van de TU Delft, heeft een jaar lang gewerkt aan de technologie, infrastructuur en ontwerpen voor de vijfde mode van transport. Mats Thijssen en Louis van Tienhoven van team Delft Hyperloop vertellen over deze ontdekkingsreis en de nauwe samenwerking met VAN RAAK STAAL.

Elk jaar innoveren in ontwikkeling duurzaam hyperloopsysteem

“VAN RAAK is de hoofdleverancier van het staal dat we nodig hadden voor onze baan. Het doel van Delft Hyperloop is om elk jaar te innoveren in de ontwikkeling van een hyperloopsysteem. De hyperloop is een duurzame nieuwe manier van transport. Wij combineren in ons ontwerp magnetische levitatie, zeg maar magnetische ophanging, met magnetische voortstuwing. Dit gebeurt in een vacuümbuis om alle wrijving te elimineren en dus zeer efficiënt te zijn. Uiteindelijk zou de hyperloop de meeste korte en middellange luchtvaartvluchten moeten kunnen vervangen. Een gigantische besparing aangezien een hyperloop ongeveer 10% van de energie van een vliegtuig verbruikt”.

Uniek voorstuwingssysteem en wereldprimeur met stalen hangbaan

“Vorig jaar was Delft Hyperloop het eerste team dat gebruik maakte van het innovatieve en zeer efficiënte voortstuwingssysteem, de Linear Synchronous Motor (LSM). Dit jaar werd ook een levitatiesysteem (magnetische ophanging) geïmplementeerd met Hybrid-Electromagnetic Suspension (H-EMS). Een tweede grote stap die we dit jaar hebben gemaakt was om als eerste studententeam over te stappen op een stalen hangbaan van 75 meter lang en ruim 15 ton. Zonder de hulp van VAN RAAK hadden we dit niet kunnen doen”.

Hoe is de samenwerking met VAN RAAK?

“Wij hebben ervaren dat VAN RAAK snel en betrouwbaar levert en tevens heel flexibel kan meedenkt in oplossingen. Aangezien we tijdens de productie van de baan zo’n strak schema hadden, was het geweldig om weken vooraf de staallevering just-in-time af te kunnen stemmen. Een hele diverse lijst stalen balken en profielen in S235 en S355. Waarbij VAN RAAK ook heel fijn heeft meegedacht met tussentijdse aanpassingen in onze materiaalbehoefte! Dankzij de ervaring die VAN RAAK heeft op het gebied van staal hebben we veel kunnen leren over het bouwen van een 75 meter lange baan, die ruim 15 ton weegt”.

Ongelooflijk tof om jong toptalent succesvol te laten zijn

Vanuit VAN RAAK is marketing manager Jean-Paul van de Wiel vanaf het begin betrokken geweest bij dit niet alledaagse project. “Het is altijd weer bijzonder om te zien wat onze klanten, de ondernemende makers, voor moois maken met staal, rvs en aluminium. Onze klanten vormen vaak essentiële schakels in de keten van de innovatieve maakindustrie in Nederland. En deze industrie behoort tot de absolute wereldtop. Hoe ongelooflijk tof is het dan om zo’n ambitieus team van technische topstudenten te kunnen helpen om succesvol te zijn! Deze jeugd geeft onze duurzame toekomst echt vorm. Deze knappe jongens en meiden inspireren en innoveren onze maakbedrijven, zodat deze onderscheidend en concurrerend blijven. Hiervoor verdienen jonge toppers vooral onze steun en vertrouwen!”.

Ook innovatief en duurzaam ondernemen?

Onze 6 vestigingen Tilburg, Oss, Duiven, Roermond, Asten en Wijchen (rvs) staan voor u klaar!

Delen met uw netwerk:

 

Comments are closed.