RTL4 Nieuws: verbouwen flink duurder, inclusief staal
Hilversum – Op maandag 21 maart 2022 bericht het RTL4 Nieuws om 19.30u dat verbouwen flink duurder is geworden, inclusief de kosten voor materialen als staal, hout en aluminium. Duc Wieggers van Wieggers Metal Work uit Lobith weet er alles van: als maker van mooie stalen deuren heeft hij tegenwoordig bijna dagelijks te maken met prijsaanpassingen. Hierdoor worden offertes voor zijn klanten ook steeds hoger. Martin Suijker, algemeen directeur van groothandel VAN RAAK STAAL waar Duc zijn staalmateriaal inkoopt, geeft aan dat gestegen brandstofkosten en energieprijzen hierin een grote rol spelen. De oorlog in Oekraïne zorgt voor toenemende tekorten. Bekijk het RTL4 Nieuws en/of lees het volledige interview hieronder.
Prijzen bouwmaterialen flink gestegen
Daphne Lammers, nieuwslezers RTL Nieuws: “Iedereen die gaat bouwen of verbouwen moet rekening houden met flink hogere kosten. Dat komt doordat de prijzen van bouwmaterialen hard zijn gestegen. Metaal, hout, steen, alles wordt duurder. Dat heeft meerdere oorzaken”.
Oorzaken: eerst de corona pandemie en nu de oorlog in Oekraïne
Peter van Zadelhoff, nieuwslezer RTL Nieuws: “Eerst was er de corona pandemie, fabrieken moesten dicht waardoor tekorten ontstonden en de vraag, die nam juist toe. Omdat dat veel mensen tijdens de pandemie thuis gingen klussen of verbouwen, ook stegen de energieprijzen enorm, wat de productie en het vervoer van bouwmaterialen weer duurder maakten. En nu de oorlog in Oekraïne. Daardoor kan er minder hout en staal uit Rusland en Oekraïne komen. De schaarste betekent nu eenmaal een hogere prijs. Grootste prijsstijging zien we bij ijzer en staal plus 70 procent en aluminium. Ook hout voor parketvloeren of deuren of kozijnen is flink duurder, zeker 13 procent. Prijsstijgingen komen via leveranciers en bouwers uiteindelijk op het bordje van de consument terecht”.
Stalen deuren zijn razend populair en worden steeds duurder
Gert-Jan Verstegen, verslaggever economie: “Wie wil wel eens een woonprogramma kijkt, weet het: dit soort stalen deuren zijn razend populair. Duc Wieggers maakt zulke stalen deuren en ziet dat het staal duurder en duurder wordt. Duc: ”Ik merk nu wel dat dit echt uitzonderlijk is. En iedereen die ik spreek die zegt ook dat wij dit in 30, 40 jaar nog nooit zo hebben meegemaakt”. Voor Duc zat er weinig anders op dan ook zelf de prijzen te verhogen. “Met oude offertes is dat wel een ding, mensen komen dan na een tijdje en willen gebruik maken van de inmiddels verouderde offerte. En dan is het heel moeilijk om dan te zeggen ja leuk, maar eigenlijk is de deur weer duurder geworden”. En dat merkt hij als hij staal inkoopt bij zijn groothandel VAN RAAK STAAL, vestiging Duiven.
Staalgroothandel wordt soms meerdere keren per dag geconfronteerd met hogere fabrieksprijzen
Martin Suijker, Algemeen Directeur van staalgroothandel VAN RAAK STAAL: “Wat je hier ziet, zijn profielen waar stalen deuren van worden gemaakt. Je moet je voorstellen dat een mooie stalen deur zo’n 1.500 euro kan kosten. En daar zit dan ongeveer een paar honderd euro aan staal in, dat wel zo’n 30% is gestegen”. Gert-Jan Verstegen: “Nu is dit nog voorraad, maar als de groothandel nieuw staal inkoopt, dan moet pas echt de hoofdprijs betaald worden”. Martin Suijker licht de ongekende situatie nader toe: “We hebben soms zelfs meerdere keren op een dag dat de prijs aangepast kan worden vanuit fabrieken. Dus ja, dat is ook wat we communiceren naar onze klanten hoe de wereld veranderd is”.
Tekorten door oorlog in Oekraïne, hoge brandstofkosten en gestegen energieprijzen
Gert-Jan Verstegen, verslaggever economie: “Een deel van het staal komt normaal uit Rusland en Oekraïne. Nu dat is weggevallen, is er wereldwijd een nog groter tekort. Maar dat is niet de enige reden dat staal zo duur is geworden”. Martin Suijker: “We zien het in de hoge brandstofkosten die stijgen. Dus transport hier naartoe is duurder. Energieprijzen zijn gestegen dus het maken van staal, wat veel energie kost, is veel duurder”. Gert-Jan Verstegen: “Het is voor Duc te hopen dat het allemaal niet te lang gaat duren, anders is hij bang dat hij klanten kwijtraakt”. Duc: ”Ja, ergens komt een punt waarop de klant zegt, ja dat is het me niet meer waard”. Gelukkig voor hem, hij heeft nog staal op voorraad.
Bron: RTL4 Nieuws
Als actieve zakenpartner doen wij er alles aan om u succesvol te laten ondernemen.
VAN RAAK STAAL Tilburg
VAN RAAK STAAL Oss
VAN RAAK STAAL Duiven
VAN RAAK STAAL Roermond
JANSSEN STAAL Asten
VAN RAAK STAINLESS Wijchen