Scherp aan de wind op instabiele markt

Scherp aan de wind op instabiele markt
21 sep 2022

Scherp aan de wind op instabiele markt

Vóór de zomerperiode was iedereen in afwachting wat de marktsituatie in september 2022 zou worden: trekt de automobielindustrie weer aan en hiermee ook de vraag naar staal, rvs en aluminium? De autoproductie is licht gestegen, echter voeren de hoge energie- en gasprijzen momenteel de boventoon. Staalfabrieken sluiten geheel dan wel gedeeltelijk vanwege hoge kosten die niet meer doorbelast kunnen worden. Minder aanbod zou kunnen leiden tot hogere prijzen. Aan de vraagzijde is het producentenvertrouwen dalend, maar zeker nog wel positief in een aantal branches. En we voelen als consument steeds meer de gevolgen van de ongekend hoge inflatie. Op Prinsjesdag 2022 (dinsdag 20 september) heeft de Nederlandse overheid een prijsplafond voor gas en elektriciteit voor huishoudens aangekondigd. Heeft dit een gunstige invloed op de bestedingen? Wat zeker lijkt, is dat de instabiele markt voorlopig blijft. Ons advies om zo min mogelijk risico te lopen: houd uw voorraad laag en bestel kleine, diverse hoeveelheden.

Wij informeren u via recente berichten uit diverse, gerenommeerde bronnen. Bezoek regelmatig vanraakstaal.nl/marktinformatie. Zo kunt u uw eigen vertaling maken en koers bepalen om net als ons scherp aan de wind te blijven zeilen.

Grootste daling van de ruwstaalproductie in meer dan 10 jaar

Onze nieuwsbron MEPS meldt eind augustus dat de daling van de wereldwijde ruwstaalproductie door zet. De productie daalde in juli tot 149,3 miljoen ton – 6,5% lager dan in dezelfde maand in 2021. Volgens de laatste cijfers die door de World Steel Association zijn gepubliceerd, bedroeg de staalproductie in het hele jaar 1,10 miljard ton. Dit markeert de grootste krimp in de productie in januari/juli sinds de financiële crash van 2008/09. Lees hier het volledige bericht: https://mepsinternational.com/gb/en/news/largest-fall-in-crude-steel-production-in-over-a-decade.

Energiecrisis kan Europese recessie veroorzaken

In haar Global Monthly analyse van augustus 2022 geeft ABN-Amro aan een Europese recessie te verwachten als gevolg van de energiecrisis. Zelfs als er geen fysiek gastekort is, zullen de torenhoge energieprijzen, het zwakke vertrouwen van consumenten en bedrijven en de verkrapping van financiële condities de groei doen omslaan in krimp, aldus ABN-Amro. De positieve kant van de medaille is dat, buiten de energiesector, de zwakkere vraag de knelpunten in het aanbod helpt verlichten.

Ondernemers industrie stuk minder positief, ook lichtpuntjes

In augustus 2022 was de stemming onder ondernemers in de industrie een stuk minder positief dan in juli. Het vertrouwen ging van 8,4 in juli naar 4,6 in augustus, aldus het CBS. Het producentenvertrouwen lag ruim boven het langjarige gemiddelde van 1,0. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (-28,7) genoteerd. Wel is er duidelijk verschil in het vertrouwen tussen diverse branches: in de elektrotechnische en machine-industrie, transportmiddelen- en voedings- en genotmiddelenindustrie is het producentenvertrouwen positief.

Instabiliteit blijft voorlopig, wat is verstandig?

Het is duidelijk dat we voorlopig nog hebben te dealen met onzekere marktomstandigheden. Niet zelden hebben de afgelopen 2 jaar nieuwe, onverwachte ontwikkelingen alles en iedereen verrast en eerdere scenario’s naar de prullenbak verwezen. Vanuit VAN RAAK GROEP lijkt het ons verstandig om vooral nu flexibel en wendbaar te blijven. Wij willen u, onze relaties, zo min mogelijk risico laten lopen. U kunt uw eigen voorraad minimaal houden en steeds al dan niet kleine hoeveelheden bestellen per order of project. Als regionale partner zijn de 6 vestigingen van VAN RAAK STAAL Tilburg, Oss, Duiven en Roermond, VAN RAAK STAINLESS Wijchen en JANSSEN STAAL Asten helemaal ingericht om u dagelijks te voorzien van kleine en (middel)grote bestellingen met hoge diversiteit.

U ziet, wij zijn en blijven uw actieve partner in uw regio!

VAN RAAK STAAL Tilburg
VAN RAAK STAAL Oss
VAN RAAK STAAL Duiven
VAN RAAK STAAL Roermond
JANSSEN STAAL Asten
VAN RAAK STAINLESS Wijchen

Delen met uw netwerk:

 

Comments are closed.