Update november – Onzekere marktsituatie, is de bodem bereikt?

Update november – Onzekere marktsituatie, is de bodem bereikt?
02 nov 2023

Impact wereldwijde economische ontwikkelingen 2023 op de staalmarkt

Tot heden hebben we in 2023 wereldwijd te maken gehad met economische marktontwikkelingen die een sterke impact hebben gehad op de vraag en aanbod in de staalindustrie. Hoge inflatie en een overaanbod aan staal hebben geleid tot een onzekere marktsituatie. Na de bouwvakperiode zijn de staalprijzen licht gedaald, en de vraag die velen stellen, is of de bodem nu is bereikt? Gezien de hoge productiekosten lijken verdere prijsdalingen onwaarschijnlijk, aangezien deze de productie onrendabel zouden maken. Wij nodigen u graag uit om samen – in persoonlijk overleg – nadere inzichten met elkaar te delen om nieuwe kansen en mogelijkheden te ontdekken.

Advies: laat ons u helpen uw voorraadhoogte te optimaliseren

Als leverancier verstrekken we u graag waardevolle inzichten en analyses van gerenommeerde bronnen om u te helpen weloverwogen beslissingen te nemen in deze complexe marktsituatie. Wij adviseren onze klanten hun voorraad aan te passen aan de huidige marktsituatie en onze rol als uw voorraadhoudende partner zo optimaal mogelijk te benutten. Iedere order van groot tot klein krijgt bij ons de juiste aandacht: high mix/any volume.

Samen sparren over de markt en mogelijkheden

Producentenvertrouwen Nederland positiever dan in Duitsland en België

De Nederlandse maakindustrie, met een sterke focus op het MKB-segment, laat zien dat de groei in de afgelopen kwartalen langzaam afneemt. In het 3e kwartaal van 2023 lijkt deze afname enigszins te stabiliseren. Ondanks de daling van de productie zijn Nederlandse industriële producenten minder negatief dan die in buurlanden en het gemiddelde van de Europese Unie. Bij onze buurlanden Duitsland en België ligt het producentenvertrouwen onder het EU-gemiddelde.

Klaas Knot: ‘Europa bevindt zich in staat van stagflatie’

Volgens DNB-directeur Klaas Knot bevindt Europa zich momenteel in een staat van stagflatie, waarbij lage groei en inflatie samengaan met volledige werkgelegenheid. Knot benadrukt de unieke positie van de VS op de lange termijn, aangedreven door hun begrotingsbeleid. Hoewel er zorgen zijn over de toekomst, gelooft Knot in een zachte landing van de economie, op voorwaarde dat de inflatie daalt zoals verwacht.

De Nederlandse industrie ziet echter een afname in bedrijvigheid, met een Nevi Inkoopmanagersindex van 43.8 in oktober; een lichte verbetering ten opzichte van september (43.6). Nog altijd wijst  dit op een forse achteruitgang in de Nederlandse industrie, het resultaat van dalende productie, nieuwe orders en afzetprijzen.

Lichtpunten in specifieke sectoren en bestedingsruimte consumenten

Desondanks zijn er lichtpunten in deze uitdagende marktsituatie, waaronder:

  • Positieve sectoren zoals de elektrotechnische en machine-industrie
  • Hoewel nog negatief, is het consumentenvertrouwen in oktober licht verbeterd, alsmede de koopbereidheid en het algemeen oordeel van consumenten over de economie.
  • Ook de werkgelegenheid is hoog, wat een goede basis biedt voor consumentenbestedingen
  • Gestegen lonen dragen ook bij aan de consumptieve bestedingsruimte.

Hoe wij u helpen om flexibel en wendbaar te blijven in huidige onzekere markt

Om zich aan te passen aan de huidige onzekere marktsituatie en hoge rentetarieven, adviseert VAN RAAK GROEP u – haar klanten – om flexibel en wendbaar te blijven. Wij moedigen u aan om uw werkkapitaal op peil te houden door uw voorraad zo laag mogelijk te houden. Gebruik ons als uw eigen magazijn en put hier dagelijks uit. Benut de flexibiliteit van onze levermogelijkheden: geleverd met vrachtwagen en loskraan, de snelle Staalexpress en ophalen wanneer het u uitkomt bij onze Afhaalbalies. Elke situatie anders is. Elke levering is voor ons een project op zich. Profiteer van onze service: bespaar tijd en ervaar gemak!

Samen sparren door meer informatie en inzichten met elkaar te delen?

Wij nodigen u graag uit om uw en onze informatie en inzichten met elkaar te delen in een persoonlijk overleg. Dit levert altijd nieuwe ideeën, oplossingen en kansen op. Wat kunnen u en wij nog beter, slimmer doen om u succesvol te laten ondernemen? Als regionale partner met 7 vestigingen zijn VAN RAAK STAAL en VAN RAAK STAINLESS volledig toegerust om dagelijks te voorzien in kleine en (middel)grote bestellingen met een hoge diversiteit. In deze tegenwind blijven wij uw actieve regionale partner.

VAN RAAK STAAL Tilburg
VAN RAAK STAAL Oss
VAN RAAK STAAL Duiven
VAN RAAK STAAL Barneveld
VAN RAAK STAAL Roermond
JANSSEN STAAL Asten
VAN RAAK STAINLESS Wijchen

Geraadpleegde bronnen: Koninklijke Metaalunie, MEPS, CBS, WordSteel.org, ABN-Amro, Financieel Dagblad en BNR Nieuwsradio

Delen met uw netwerk:

 

Comments are closed.