Oorlog Oekraïne: wat merken u en wij hiervan?

Oorlog Oekraïne: wat merken u en wij hiervan?
09 mrt 2022

Wat merken u en wij van de oorlog in Oekraïne?

Op 2.000 kilometer van Nederland woedt in Oekraïne een vreselijke oorlog. Een ernstige situatie die bovenal een desastreuze impact heeft op de inwoners van dit Oost-Europese land. Net als u volgen wij met grote afschuw het nieuws en zien de verschrikkelijke beelden. Anno 2022 een onwezenlijke menselijke ramp die zich niet eens zover bij ons vandaan voltrekt; dit laat u waarschijnlijk ook niet onberoerd. Om uzelf en uw relaties te informeren, zetten wij de ontwikkelingen en feiten voor u op een rij.

Aandeel wereldstaalproductie Rusland 3,8% en Oekraïne 1,1%

De invoer van Russisch staal valt vanwege de wereldwijde sancties stil evenals de productie van staal in Oekraïne. Samen zorgen deze 2 landen voor een kleine 5% van de wereldstaalproductie (bron: Worldsteel.org). Dat lijkt op te vangen door de productie uit andere landen. Echter komen er ook voorname grondstoffen en halffabricaten uit deze landen, waardoor dit op termijn toch een relevante invloed kan hebben.

Geen directe banden met bedrijven in Oekraïne en Rusland

Bij VAN RAAK STAAL & STAINLESS werken wij al jarenlang met betrouwbare Europese leverancier partners, een EU-netwerk waar we veel persoonlijke aandacht aan schenken. Tot dusver doen wij géén zaken met organisaties uit Rusland en Oekraïne.

Mogelijke indirecte effecten

Hoewel wij enkel met EU-partners werken, bestaat de staalmarkt uit een wereldwijde supplychain. Het is niet ondenkbaar dat u en wij wel ongemak kunnen ondervinden door indirecte (toe)leveringsproblemen in onze keten. Zo wordt op NOS.nl aangegeven dat de oorlog in Oekraïne grote gevolgen heeft voor de Europese transportsector, die sterk leunt op honderdduizenden Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. “Sommige truckers komen het land niet meer uit, anderen willen juist terug om hun land te verdedigen”. De verwachting is dat tekorten aan chauffeurs oplopen, in een sector waar het personeelsbestand al niet heel groot is (bron NOS.nl).

Wat merken u en wij hiervan?

In zeer korte tijd zijn we van een langzaam herstellende materiaal schaarste in een enorm turbulente staalmarkt beland. De huidige onzekerheid over de afloop van de situatie in Oekraïne opgeteld bij de reeds bekende schaarste zorgt wederom voor ongekende prijsverhogingen. Wij verwachten dat de prijsstijgingen voorlopig aanhouden en zijn hierdoor genoodzaakt naar u met dagprijzen te werken; eerdere aanbiedingen komen hiermee te vervallen. Voor een indicatie van actuele brutoprijzen kunt u gebruik maken van onze online Staalweb-omgeving.

Vooralsnog hebben wij onze brede en diepe voorraad voor u prima op peil. Wij kunnen u dus van uw staal, rvs en aluminium voorzien zoals u gewend bent. Wij raden u wel aan om in uw offertes, opdrachten en afspraken naar uw relaties rekening te houden met de prijsfluctuaties en geschetste risico’s.

Wilt u een persoonlijk advies?

Heeft u nog vragen en/of wenst u een nadere toelichting voor uw situatie, neem dan gerust persoonlijk contact met ons op. Graag bespreken we samen met u de mogelijkheden voor uw aanvragen en projecten.

Als actieve zakenpartner doen wij er alles aan om u succesvol te laten ondernemen.

Met vriendelijke groet,

Martin Suijker, Algemeen Directeur VAN RAAK GROEP

VAN RAAK STAAL Tilburg
VAN RAAK STAAL Oss
VAN RAAK STAAL Duiven
VAN RAAK STAAL Roermond
JANSSEN STAAL Asten
VAN RAAK STAINLESS Wijchen

Geraadpleegde bronnen: Worldsteel.org, NOS.nl

Delen met uw netwerk:

 

Comments are closed.